Even leek het erop dat Max zich beter kon gaan verstoppen, nadat hij gisteren tijdens de opwarmronde voor de Grandprix van Hongarije in de muur reed en zijn auto beschadigde. Dankzij een knap staaltje vakwerk van zijn monteurs kon hij toch twaalf minuten later op de zevende positie aan de start verschijnen. En ondanks dat zijn wagen, de Red Bull RB16, op alle vlakken tekortkomt, wist onze Max als tweede te eindigen. Hoe knap!
Of hij zijn naam Verstappen eer aan doet weet ik niet, want ik weet niet of hij ver kan stappen, maar je zou hem toch wel de naam Max Vollevaart kunnen toedichten. Of Max Hardrace, ook toepasselijk.
Want is het je wel eens opgevallen dat mensen vaak een naam dragen die bij hun beroep past? Bijvoorbeeld Hennie de Haan, die voorzitter is van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders, of Thom Broekman die een herenmodezaak in Utrecht heeft. Deskundigen in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch komen ook een eindje in de richting; Emiel Aardewerk doet het zilver en Mieke Zilverberg is voor archeologie en oude munten. Maar Danny Deneuker spant de kroon. Hij is burgemeester van het Belgische dorpje Kuttekoven…
Dit verschijnsel, dat iemand een naam draagt die bij zijn beroep past, noem je een aptoniem. Je komt het niet alleen tegen in stripverhalen als Donald Duck en Asterix, maar ook in het werkelijke leven. En het is iets van alle tijden, gezien de Latijnse uitdrukking nomen est omen (je naam is een voorteken). Als ik dat eerder had geweten, dan had ik mijn achternaam lang geleden veranderd in Toverfee en was ik nu de evenknie van J.K. Rowling. Of zal het toch niet helemaal zo werken…?
Over namen gesproken, Sylvia Minke, “kracht uit het (Groningse) bos”; is dat niet veel mooier dan Toverfee? Ja, zoek het maar op…
En zo leer ik elke dag weer wat Hans! Nooit geweten wat de betekenis is van mijn familienaam.Inderdaad een mooie combinatie met mijn voornaam…